vinkøleskab

Vinkøleskab: et godt alternativ til en vinkælder

Indhold

Som vinsamler kan et vinkøleskab være en fantastisk investering. Et vinkøleskab egner sig rigtig godt til dig, hvis du samler på vin, eller hvis du eksempelvis godt kan lide at have vin stående i flere år. Hvis man gerne vil opbevare vin på den mest optimale måde, har temperaturen i den forbindelse stor betydning. Typisk kræver optimal opbevaring af vin en temperatur på ca. 10 grader, mørke, en luftfugtighed på ca. 55-75 % samt ingen rystelser og stærke lugte. Mange vælger derfor at opbevare vin i en kælder, men hvis man ikke har mulighed for at opbevare sin vin i en vinkælder, er et vinkøleskab det perfekte alternativ.

Forskellen på indbygget- og fritstående vinkøleskab

Alt efter ens behov samt hvilket formål vinkøleskabet skal have, findes der forskellige typer af vinkøleskabe. Den helt store diskussion går derfor på, hvorvidt man skal vælge et indbygget eller fritstående vinkøleskab. Mange har den generelle opfattelse, at et indbygget vinkøleskab har flere fordele sammenlignet med fritstående vinkøleskabsmodeller, men i sidste ende er det en smagssag.

Et indbygget vinkøleskab vil dog have den fordel, at det kan indbygges i et skab eller et sted i køkkenet, og der findes rigtig mange forskellige modeller med netop dette formål. Idet køleskabet netop er indbygget medfører det, at udluftningen foregår fra fronten. Desuden er der den fordel, at de indbyggede vinkøleskabe typisk kan fås i et udseende og design, som matcher det resterende køkken. På den måde behøver man ikke at gå på kompromis med designet. Inden man beslutter sig for at købe et indbygget vinkøleskab, bør man dog undersøge, om køleskabet passer ind i køkkenet eller skabet i forhold til højde og bredde.

Modsat et indbygget vinkøleskab foregår udluftningen bagfra på et fritstående vinkøleskab. Af den grund er det vigtigt, at der er mellem 5-10 cm luft på hver side af køleskabet, så varmen nemt kan undslippe. Fordelen ved et fritstående vinkøleskab er, at du kan placere det, præcis hvor du har lyst til. På den måde kan du selv vælge, hvor dine vine skal opbevares uanset om du helst vil opbevare dem i kælderen, eller et sted hvor de vises mere frem. Uanset hvilket vinkøleskab du vælger, er det dog vigtigt at det placeres et sted, hvor det ikke kommer i direkte sollys. Det er også vigtigt, at det ikke placeres ved siden af rystende maskiner såsom en vaskemaskine eller varmeudviklende maskiner.

Forskellige temperaturzoner i et vinkøleskab

Når man skal vælge et vinkøleskab, bør man også overveje, om det skal være et enkelt-, fler- eller multizone vinkøleskab. Man kan nemlig få vinkøleskabe med forskellige temperaturzoner, hvilket gør at forskellige vin kan opbevares ved forskellige temperaturer. På den måde åbnes der op for mange valgmuligheder i forhold til opbevaring af vin.

Et enkeltzone vinkøleskab vil kun kunne holde én temperatur, som vil gælde for hele køleskabet. Ofte siger man dog, at der vil være varmest i toppen og køligst i bunden af denne type køleskab. Et enkeltzone vinkøleskab er ikke et dårligt valg, men mulighederne for at opbevare mange forskellige vine i samme køleskab er mere begrænsede. Modsat denne type køleskab vil et fler- eller multizone køleskab give flere opbevaringsmuligheder i forhold til temperatur. Her vil man nemlig kunne tilpasse temperaturen i forskellige zoner, således at forskellige typer af vin, der kræver forskellige temperaturer, kan opbevares i samme køleskab. Dette muliggør, at man kan opbevare drikkeklare vine øverst ved en højere temperatur, mens vine og andre drikkevarer såsom champagne, der helst skal opbevares ved en lavere temperatur, kan opbevares i bunden af køleskabet ved en lavere temperatur. Der er altså større mulighed for valgmuligheder med et fler- eller multizone vinkøleskab.

Del

Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på print
Del på email